Vytisknout kartu Vytisknout kartu

Číslo nálezu: CZ2-2612 Název nálezu: Koněprusy 1950 Stát:ČR
Lokalita nálezu: Koněprusy Okres nebo oblast:Beroun  
Datum nálezu:1950 Dat. uložení nálezu:145x  
Popsán: Řádně Hrobový nález:NE  
Okolnosti odkrytí: Nalezen na podzim 1950 v jeskyni na Zlatém koni při odstřelu v lomu
Popis: Zbytky falzátorského mincovního díla: prosekané mincovní pláty, velké množství ostřižků z mědi, neražené střížky, úlomky, několik slabě postříbřených padělků kruhových českých peněz se lvem; slitky stříbra, určeného na postříbřování padělků, nádoba, vydlabaná z kmene borovice; dřevěný mincířský štok; množství, velkou většinou tenkostěnných střepů současných nádob.

Citace: H: výzkum AÚ ČSAV P (za numismatiky pověřen dr. P. Radoměrský)
Z: Em. Nohejlová-Prátová, ČNM ·CXX str. 30 a 31; O objevu i o výzkumu přinesl několikrát zprávu denní tisk. Z těchto zpráv viz alespoň: Lidová demokracie ze dne 26. 10. 1952; Svět práce ze dne 29. 1. 1953; Lidové noviny ze dne 8. 8. 1953
Nyní uložen: AÚ ČSAV P; deponovaný z části v NM (část kovového materiálu.dřevěná nádoba, dřevěný štok)
Poznámka: Falzátorská dílna v jeskyni na Zlatém koni je nejbohatší svého druhu u nás, nikterak však ojedinělá. Vedle celé řady dochovaných písemných stížností, výtek, obžalob, hrozeb i trestného stíháni, dokládá i hmotný materiál velmi přesvědčivě tuto falzátorskou činnost v době, kdy byla nejsnazší, kdy prostota oficiálních peněz nejlépe dovolovala je napodobit. Srovnej hesla Brno, Bílany, Praha II - Vltava, Štramberk, Krásensko a Rakvice. Podrobně zpracovává celou otázku P. Radoměrský. - E. N.