Novodobá falza pražských grošů Václava II.
Autor: oliver
Datum: 11.03. 2024
Zpět na seznam
Informace o první zmínce o těchto falzech - Varianty těchto falz a další informace z původního článku - Spekulace o skutečném účelu ražby - Zmínky na diskusním fóru Sběratel - Vyobrazení některých variant

 

Přesto, že byla existence v tomto článku diskutovaných falz publikována již před řadou let, stále se lze setkat s pokusy (ať již záměrnými nebo neúmyslnými) o jejich prodej. Úspěšné i neúspěšné pokusy o prodej těchto falz lze v průběhu let zaznamenat např. na aukčním serveru Aukro, falza se však objevila i v renomovaných aukcích. Tento článek snad přispěje k lepšímu povědomí o těchto novodobých falzech.

Existenci těchto falz poprvé zmiňuje polský článek "NIEBEZPIECZNE FAŁSZERSTWA GROSZY WACŁAWA II" publikovaný v časopise Gdańskie zeszyty numizmatyczne (číslo 95 z roku 2011, str. 20-21). Časopis vydává Polskie Towarzystwo Numizmatyczne a uvedený časopis je dostupný online. Důvod, proč se informace o těchto falzech objevuje v polském numismatickém časopise, není náhodný. Předpokládaným místem vzniku těchto falz je právě Polsko. Je sice pravdou, že pro tamní trh nejsou pražské groše zcela nezajímavým artiklem, na polském území tyto mince obíhaly a byly oblíbené a v neposlední řadě se jednalo o minci, která se stala vzorem pro velmi vzácné krakovské groše. Přesto jsou ale některé skutečnosti ohledně vzniku těchto falz přinejmenším zarážející a důvodně vedou k podezření, že se primárně o falza ke škodě sběratelů nejedná.

Původní polský článek z roku 2011 zmiňuje existenci dvou variant těchto falz, reprodukce v časopise však není příliš kvalitní. Rozpoznávacím znakem jedné z variant je prasklina na lícní straně. Autor článku (akronym zbb) připouští, že je možné, že raznic mohlo být vyrobeno více. S ohledem na odhadovaný počet falz - v článku je uvedeno, že velkoobchodně mělo být prodáno 6 tisíc kusů a minimálně dalších několik tisíc kusů v antikvariátech za cenu 25 PLN (což odpovídalo při tehdejším kurzu přibližně 150 CZK za kus). Uvedeno je rovněž, že falza jsou v roce 2011 na trhu teprve několik týdnů a tudíž se zdá, že uvedený rok je i rokem jejich vzniku. Již v tomto roce se objevují jako pravé groše na aukčním serveru Allegro, v některých případech byly aukce odstraněny.

Jak již bylo uvedeno, je v tomto kontextu jen těžko uvěřitelné, že by důvodem ke vzniku těchto ražeb byla primárně snaha o jejich uvedení na sběratelský trh. Tomu ostatně napovídá i původní velmi nízká cena a vysoký objem ražby. Těmto ražbám by v tomto ohledu tedy spíše lépe slušelo označení novodobá kopie. Autorovi není důvod vzniku těchto ražeb znám, nabízí se ale (sice spekulativní, ale nápadná) paralela s tzv. Jánošíkovými dukáty, kterých bylo raženo obrovské množství pro filmové účely. Následně se staly poměrně oblíbenými (razí a prodávají se doposud) a dokonce i u těchto zcela fantasijních ražeb s novodobým vzhledem lze čas od času zaznamenat pokusy o jejich prodej jako pravých původních dukátů.

Přesto, že se dle autorova názoru s ohledem na množství a cenu (viz výše) zřejmě nejednalo o falza vytvořená ke škodě sběratelů, možné další úpravy (opotřebení, patinace) z nich taková falza minimálně sekundárně činí. Jejich rozpoznání je naštěstí poměrně snadné. Pro sběratele, kteří mají typickou kresbu lva a celkově vysoce ušlechtilé provedení grošů Václava II. v oku, nepředstavují tyto groše v podstatě žádné nebezpečí. Pro ty, kterým by rozpoznání těchto falz dělalo potíže, je nejjednodušší radou zaměření se na tlamu lva, jejíž ztvárnění je u falz skutečně velmi pitoreskní. Na straně druhé je ale třeba uznat, že mince vykazují nedokonalosti typické pro ruční ražbu, tj. nedoražení, excentrismus a nepravidelné střížky, což jejich rychlé rozpoznání a posouzení méně zkušeným sběratelům jistě komplikuje. Falza mají být ražena ze stříbra nespecifikovaného složení (autorem příspěvku neověřeno, žádným takovým falzem nedisponuje).

Na existenci a původ těchto falz bylo opakovaně upozorňováno i na serveru Sběratel.com, např. v příspěvcích z roku 2014, z roku 2015, dále z roku 2019 a z roku 2021 (bez nároku na úplnost).

S ohledem na skutečnost, že se ceny pražských grošů Václava II. v posledních letech výrazně zvýšily, může být někdy za zájmem kupujících pouze snaha získat do sbírky alespoň kopii této velmi populární ražby. I v takovém případě by ale bylo vhodné koupi těchto neumělých falešných ražeb důkladně zvážit - ceny převyšující 200-300 korun lze bez pochyb považovat neadekvátní. Tím spíše, že existuje řada provedením mnohem věrnějších a přitom cenově dostupnějších kopií, než jsou tyto.

Následuje vyobrazení některých z těchto falz (první dvě vyobrazení jsou převzata z originálního článku, další je z Aukra z aukce z roku 2022, dále exemplář vydražený a následně reklamovaný v ČNS aukci a poslední dvě fotografie jsou z aukcí z Aukra z roku 2024). Pokud máte k dispozici kvalitní fotografie jiných variant nebo další zajímavé poznatky o těchto falzech, rádi je v tomto příspěvku zveřejníme.

 

První ze dvou variant falz popisovaných v původním článku (převzato z GZN 95/2011), typické prasklinou vzniklou poškozením razidla averzu (vpravo nad korunou).

 

Druhé ze dvou variant falz popisovaných v původním článku (převzato z GZN 95/2011).

 

Falzum ze zrušené aukce v roce 2022 (převzato ze serveru Aukru).

 

Falzum vydražené v aukci ČNS Šumperk v roce 2021 (pol. 246, převzato ze serveru Sběratel).

 

Falzum z Aukce v roce 2024 (korektně označeno jako kopie, převzato ze serveru Aukru) - varianta s krátkou tlamou.

 

Falzum z Aukce v roce 2024 (korektně označeno jako kopie, převzato ze serveru Aukru) - varianta s dlouhou "krokodýlí" tlamou.