Výroční schůze 2022
Autor: Jan Cihlář
Datum: 22.02. 2024
Zpět na seznam
Výroční členská schůze pobočky ČNS - PG se konala v sobotu 19. 2. 2022 již tradičně v hotelu U Kata v Kutné Hoře.

 

V pořadí 14. výroční členská schůze mohla naštěstí proběhnout znovu prezenčně a stalo se tak již podesáté v salónku hotelu U Kata. Krátce po 14. hodině zahájil VČS předseda pobočky L. Richtera, který přivítal přítomné členy pobočky a hosty. Na úvod byla zvolena mandátová a návrhová komise, která následně konstatovala usnášeníschopnost členské schůze. Poté byly předneseny zprávy: o činnosti (předsedou pobočky), jejíž součástí byly i informace o stavu členské základny a pobočkovém webu a databázi, o hospodaření a návrh rozpočtu (pokladníkem) a revizní zpráva (předsedou revizní komise). Pro návrh rozpočtu byla přítomnými členy také odsouhlasena výše pobočkových členských příspěvků pro rok 2022. Vzhledem k tomu, že letošní schůze byla volební, proběhly též volby do výboru pobočky, přičemž pro následující dvouleté období byl jednomyslně zvolen výbor v původním složení. Odhlasován byl také termín příští VČS a to 25.2.2023. Na závěr oficiální části schůze bylo schváleno usnesení.

Veškeré formální náležitosti letošní VČS proběhly hladce a rychle, některé otázky k další diskusi byly ponechány na trochu pozdější dobu. To vše proto, že letos pro členy naší pobočky i hosty VČS vyjednal Jiří Hána exkurzi ve Vlašském dvoře s exkluzivní prohlídkou nových stálých expozic. A to díky tomu, že se Jiří Hána na tvorbě těchto expozic autorsky spolupodílel (více o naší exkurzi ve Vlašském dvoře v článku - Exkurze v nových expozicích Vlašského dvora). Následoval tedy zrychlený přesun od penzionu U Kata do Vlašského dvora, cestou jsme ale stihli ještě krátkou zastávku na místě, kde vše před lety začalo - před t.č. zavřeným penzionem U Slunce. Ve Vlašském dvoře jsme si pak mohli prohlédnout dvě nedávno otevřené expozice - "Královská mincovna" a "Královský palác". K vidění byly mj. precizně provedené kopie (výjimečně i originály) mincí ražených v kutnohorské mincovně po dobu její existence, na čestném místě a ve speciální vitríně umístněný originální pražský groš Václava II. a řada dalších exponátů včetně interaktivních, popisujících celý proces výroby v mincovně. Většina z nás nevynechala možnost vyzkoušet si práci pregéře a vyrazit si hliníkový odražek pražského groše Václava II. Neméně zajímavá byla i prohlídka audienční síně a královské kaple v rámci druhého návštěvního okruhu. Po celou dobu exkurze také probíhala reciproční výměna informací mezi námi a ochotnými průvodci, kteří nás doprovodili. Za zaznamenání stojí i zmínka, že slovenští hosté letošní VČS se zúčastnili až druhé poloviny exkurze, zpočátku totiž dali přednost sledování úspěšného boje jejich hokejistů o bronzové medaile na olympijském turnaji.

Za počínajícího soumraku jsme se vrátili zpět do salónku hotelu U Kata a pokračovali zprvu ještě diskusí nad významnějšími tématy, především jak oslavit 15. výročí založení naší pobočky, které bude již příští rok. Dohodnuto bylo, že by měla být uspořádána slavnostní výroční schůze spojená s tematickými přednáškami a přizváním čestných hostů. Dále by měla být k výročí vydána pamětní medailová ražba o jejímž výtvarném provedení se také diskutovalo. Nakonec byl odsouhlasen motiv tlustého groše Ladislava Pohrobka, na kterém by se měl objevit text „15 let ČNS PG“ a letopočty „2008 - 2023“. Náročných úkolů spojených s realizací pamětní medaile se opět ujal Petr Bárta.

A jak to bylo dál? Až do pozdní noci jedli, pili, hodovali, nad více i méně odbornými tématy diskutovali, případné přírůstky ve sbírkách hodnotili, či dokonce je mezi sebou směňovali. Kdo mohl zůstal do druhého dne a přenocoval v Kutné Hoře, ti méně šťastní se ještě téhož večera dříve či později museli vypravit zpět.

 

Chvilka před zahájením schůze, zleva: Lukáš Kučera, Karim Chamas, Petr Bárta, Pavel Hampl, Petr Huňař, Jan Videman, Lucie a Braňo (hosté), Marek Hammerschmied, Jiří Hána, František Jílek (host), Tomáš Pavlík a Jan Cihlář.

 

Pohled z druhé strany, zleva vzadu: Jan Cihlář, František Jílek (host), Jiří Hána, Marek Hammerschmied, Petr a Braňo (hosté), Jan Videman, Petr Huňař, Pavel Hampl, Petr Bárta, Karim Chamas a Lukáš Kučera (oba v zákrytu).

 

Zdokumentování pořizování fotodokumentace.

 

Na tomto místě, v penzionu U slunce, proběhla v roce 2008 (tedy před 14 lety) ustavující schůze.

 

Zleva: Jan Cihlář, František Jílek, Jiří Hána, Karim Chamas, Petr Huňař, Petr Bárta, Pavel Hampl, Tomáš Pavlík, Marek Hammerschmied, Lukáš Kučera.

 

Večerní posezení - Pavel Hampl a Petr Huňař.

 

Foto: P. Huňař a L. Richtera