Výroční schůze 2023 a oslavy 15. výročí
Autor: Jan Cihlář
Datum: 01.03. 2024
Zpět na seznam
Výroční členská schůze i navazující oslavy 15. výročí založení pobočky ČNS – Pražské groše se konala v sobotu 25. února 2023 na tradičním místě v salónku hotelu U Kata v Kutné Hoře.

 

V roce 2023 uplynulo již 15 let od ustavující schůze naší pobočky, která proběhla v restauraci kutnohorského penzionu U Slunce v únoru roku 2008. Na VČS v roce 2022 bylo odsouhlaseno, že toto výročí oslavíme formou oslav spojených s odbornými přednáškami následovanými volnou zábavou a občerstvením a na oslavy budou pozvání také hosté. Termín oslav byl rovněž při minulé VČS stanoven na stejný den jako konání VČS pro rok 2023, tedy na 25. únor 2023. Místem konání jak VČS, tak i navazujících oslav 15. výročí založení, se stalo tradiční místo našich setkání – salónek hotelu U Kata v Kutné Hoře.

Letošní VČS byla s ohledem na navazující oslavy zahájena již ve 12 hodin. Po přivítání účastníků předsedou pobočky následovala volba mandátové a návrhové komise. Pak byly v rychlém sledu předneseny zprávy statutárů pobočky – výroční zpráva předsedy o činnosti pobočky, zpráva o hospodaření a návrh rozpočtu, zpráva o stavu členské základny a revizní zpráva. V následující diskusi se tradičně řešily především záležitosti ohledně internetové databáze pobočky a doplňování a aktualizace obsahu pobočkového webu, dále pak výše členského příspěvku pro letošní rok a termín příští VČS. Během diskuse proběhlo také nezbytné doplnění energie a tekutin. Po diskusi následovala zpráva mandátové a návrhové komise a byl přednesen návrh usnesení, které bylo jednomyslně přijato. Jak již je tradicí proběhly před schůzí, v omezeném rozsahu i v jejím průběhu, a také po skončení oficiální části, prohlídky sbírek a nových přírůstků v nich. Letos bylo díky centrále ČNS možné doplnit si také knihovnu o některá čísla Numismatických listů vybraných ročníků z první a druhé dekády tohoto století. S koncem VČS již začali přicházet první hosté účastnící se oslav.

Po krátké pauze byly nedlouho po 14. hodině zahájeny oficiální oslavy 15. výročí založení naší pobočky. Předseda pobočky Lukáš Richtera přivítal přítomné hosty a členy pobočky, krátkou zdravici pronesl předseda ČNS Michal Mašek. Následovalo slavnostní naražení sudu speciálního piva „Old Dublin“ stylu stout vyrobeného pod záštitou experimentálního pivovaru Eureka olomoucké Univerzity Palackého, čehož se ujal rovněž předseda ČNS za asistence Lukáše Kučery, který je zakladatelem tohoto mikropivovaru. Přípitkem tímto speciálním mokem byly oslavy oficiálně zahájeny. Od 15. hodiny následoval bohatý odborný program. Byť hlavní náplní činnosti členů naší pobočky je – jak napovídá i název pobočky – sběratelská a badatelská činnost týkající se mincí z doby grošové, naprostá většina našich členů se nezaměřuje pouze na mince z tohoto časového období. Tomu odpovídala i témata přednášek, jež byla široce rozkročena od antiky (T. Smělý: Příběh Athény Alkidemos), přes vrcholný středověk (M. Mašek: Augustaly císaře Fridricha II.), aniž by doba grošová zůstala opomenuta (J. Militký: Poznámky k dobovým napodobeninám pražských grošů Václava II. a Jana Lucemburského; Š. Juřinová: Zlaté florény ze zlatého Jílového; D. Grossmannová: Zlaté mince na Moravě v době vlády Lucemburků; J. Boublík: Problémy a limity studia husitských flútků; J. Doležel: Hromadný nález mincí z konce 15. století z Vídně u Velkého Meziříčí; J. Videman: Prodleva v mincování olomouckých biskupů v grošové éře), až po raný novověk (J. John: Malé groše z depotu Maršovice).

Již na VČS v roce 2022 bylo odhlasováno, že trvalou připomínkou 15. výročí založení pobočky se stane medaile vydaná naší pobočkou. Po odborných přednáškách tak následovala ještě krátká prezentace přednesená Petrem Bártou, jenž má hlavní zásluhu na realizaci medaile, představující návrh medaile a ukázány byly také první zkušební odražky.

 

Více o medaili vydané pobočkou k 15. výročí založení naleznete v samostatném článku.

 

Krátce před 20. hodinou končila odborná část oslav a následovala volná diskuse a zábava s občerstvením v podobě rautu, drobné pochutiny byly však s ohledem na obsahově i časově rozsáhlý odborný program podávány již v jeho průběhu. Velmi potěšující pro nás byla skutečnost, že prakticky všichni pozvaní hosté pozvání na naše oslavy přijali a řada z nich zde také přednesla svůj příspěvek. Věříme, že si všichni přítomní hosté i členové pobočky zajímavé přednášky i následující zábavu užili.

Hosté oslav 15. výročí založení pobočky:
 
Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D. (Moravské zemské muzeum, Brno)
PhDr. Šárka Juřinová (Regionální muzeum v Jílovém u Prahy)
Mgr. Lenka Vacinová, Ph.D. (Národní muzeum, Praha)
PhDr. Jan Boublík (Národní muzeum, Praha)
PhDr. Vojtěch Brádle (Muzeum východních Čech v Hradci Králové)
PhDr. Jiří Doležel (Archeologický ústav Akademie věd ČR, Brno)
PhDr. Jiří Lukas (Muzeum hlavního města Prahy)
MUDr. Michal Mašek (předseda České numismatické společnosti, z.s.)
Doc. PhDr. Jiří Militký, Ph.D. (Národní muzeum, Praha)
Mgr. Petr Schneider (Národní muzeum, Praha)
Tomáš Smělý (ředitel Abalon s.r.o., aukční specialista Macho&Chlapovič)

 

Program oslav 15. výročí založení pobočky.

 

Z oficiální části výroční členské schůze 2023.

 

Z oficiální části výroční členské schůze 2023.

 

Z oficiální části výroční členské schůze 2023.

 

Z oficiální části výroční členské schůze 2023.

 

Přicházejí první hosté oslav.

 

Zahájení oslav L. Richterou a M. Maškem.

 

L. Kučera představuje speciální pivo „Old Dublin“.

 

Naražení sudu piva „Old Dublin“.

 

Přípitek na úvod oslav přednesený M. Maškem.

 

V průběhu přednášek.

 

V průběhu přednášek.

 

V průběhu přednášek.

 

Fotografie: Jan Cihlář