Výroční schůze 2024
Autor: Jan Cihlář
Datum: 08.03. 2024
Zpět na seznam
Výroční členská schůze pobočky ČNS - PG se konala v sobotu 24. 2. 2024 na tradičním místě v hotelu U Kata v Kutné Hoře.

 

Téměř přesně na den po roce se v salónku hotelu U Kata v Kutné Hoře konala další (již 16.) výroční schůze naší pobočky, v letošním roce se jednalo o schůzi volební.

Někteří z účastníků dorazili do Kutné Hory již o něco dříve a čas před výroční schůzí strávili procházkou po městě a jeho pamětihodnostech (viz fotodokumentace). Od 13. hodiny bylo možné vstoupit do zarezervovaného salonku a krátce po 14. hodině byla oficiálně zahájena výroční členská schůze.

Na úvod VČS předseda pobočky L. Richtera přivítal přítomné členy i několik online připojených účastníků VČS, kteří se nemohli dostavit osobně, ale zúčastnili se prostřednictvím živého přenosu přes aplikaci MS Teams. Poté byla zvolena mandátová a návrhová komise a následovala obsáhlá výroční zpráva o činnosti pobočky v roce 2023, kterou připravil a také přednesl předseda pobočky. Ve zprávě byly zmíněny informace o plnění formálních povinností pobočky vůči státním úřadům a centrále ČNS, o stavu členské základny, o plnění či neplnění úkolů zadaných na předchozích VČS, o stavu webu a databáze, o statistikách přístupů na pobočkový web, o aktivitách členů pobočky - účasti na různých konferencích, přednáškách a dalších akcích i o jejich publikační činnosti. Dále zpráva obsahovala informace o oslavách 15. výročí založení pobočky, které proběhly v minulém roce, a o medaili, jež byla k této příležitosti pobočkou ražena. Zmíněny byly rovněž akce plánované pro letošní rok. Již během prezentace zprávy bylo diskutováno řešení některých nesplněných úkolů z doby minulé, nadnesena byla také otázka, jak více podpořit propagaci naší pobočky, i úvaha, že záhy bude třeba zamyslet se nad oslavami 20. výročí založení pobočky. Zvláště bude-li pobočka mít opět zájem o ražbu medaile, pak bude nutné její realizaci začít připravovat s dostatečným předstihem. Probrána byla též otázka zprovoznění pobočkového Google kalendáře. Po zprávě o činnosti následovala zpráva o hospodaření pobočky. Tuto zprávu připravil hospodář L. Kučera, který však nebyl osobně přítomen, a tak jeho zprávu přinášející informace o příjmech a výdajích, o zůstatku na účtu pobočky a rovněž návrh ponechat pobočkový členský příspěvek pro rok 2024 v nezměněné výši, byla přečtena předsedou revizní komise J. Cihlářem. Ten pak přečetl i zprávu předsedy revizní komise informující členy o tom, že v průběhu minulého roku nebyly zjištěny žádné nesrovnalosti v pobočkovém účetnictví ani nebyly revizní komisí řešeny žádné stížnosti či podněty týkající se činnosti pobočky. Po diskusi, kterou VČS pokračovala a která se týkala především témat zmíněných v přednesených zprávách, následovalo (po konstatování usnášení schopnosti letošní VČS mandátovou komisí) schválení přednesených zpráv, odsouhlasena byla navržená výše pobočkového členského příspěvku pro rok 2024 a byl také jednomyslně přijat návrh na pokračování výboru pobočky ve stávajícím složení. Ještě byl odsouhlasen (a v recepci hotelu U Kata také předběžně zarezervován) termín příští VČS v roce 2025. Na závěr oficiální části schůze byl přednesen návrh usnesení letošní VČS, který byl vzápětí jednomyslně přijat.

Pro další (již neoficiální) část letošní schůze, které se již účastnili také tradiční přátelé ze Slovenska, měl P. Gregor připraven dvě prezentace. První se týkala pobočkové databáze mincí, jejíž nová verze byla právě v den VČS uvedena do provozu. Představil její funkcionality a jejich ovládání, především pak vkládání mincí do databáze, možnosti jejich určování dle vložených typologií a proces schvalování určení mince. Druhá prezentace měla název „Malé zamyšlení nad tzv. Heidingsfeldským haléřem“. Ta se zabývala známou mincí s korunou a lvem, tradičně přiřazovanou do mincovny v Heidingsfeldu. P Gregor v ní představil nové úvahy o jejím správném přiřazení stran místa ražby i ohledně osoby jejího emitenta.

Pak již na programu byla volná zábava, v letošním roce obohacená o hudební produkci P. Hampla. Jako každý rok, tak i letos proběhly již před schůzí (a byť se to nemá, tak i v jejím průběhu) a také po ukončení oficiální části schůze, prohlídky sbírek.

Někteří členové museli již večer opustit Kutnou Horu a vrátit se za pracovními či jinými povinnostmi. Ti šťastnější, kteří zde i přespali, se mohli bavit déle.

 

Pohled z vyhlídky z Barborské ulice (před Jezuitskou kolejí) kousek od chrámu sv. Barbory: hlavní dominanta kostel sv. Jakuba, vpravo od něj s bílou fasádou sídlo římskokatolické farnosti, za ní budovy areálu Vlašského Dvora a dále vpravo v zástavbě místo konání VČS.

 

Hotel u Kata – tradiční místo konání VČS naší pobočky.

 

Z průběhu oficiální části VČS 2024.

 

Z průběhu oficiální části VČS 2024.

 

Z průběhu oficiální části VČS 2024.

 

Během prezentací P. Gregora o pobočkové databázi mincí a o Heidingsfeldském haléři.

 

Během prezentací P. Gregora o pobočkové databázi mincí a o Heidingsfeldském haléři.

 

Během prezentací P. Gregora o pobočkové databázi mincí a o Heidingsfeldském haléři.

 

Během prezentací P. Gregora o pobočkové databázi mincí a o Heidingsfeldském haléři.

 

Prohlídky mincí ze sbírek.

 

Prohlídky mincí ze sbírek.

 

Hudební produkce P. Hampla.

 

 

Fotografie: J. Cihlář a L. Richtera