Medaile k 10. výročí založení pobočky
Autor: oliver
Datum: 12.01. 2020
Zpět na seznam
K 10. výročí založení pobočky Pražské groše byla v roce 2018 vydána pamětní medaile.

 

V roce 2018 oslavila naše pobočka 10. výročí svého založení. K tomuto výročí byla vydána i pamětní medaile (v různých provedeních). Ke standardním provedení patří ražby z ryzího stříbra (999/1000) a z britania (slitina Sn, Sb a Cu), vždy v provedení ražby na tenký a tlustý střížek:

 

stříbro tenká (0,8 mm) 3,6 g 69 ks
stříbro tlustá (5,4 mm) 35,4 g 30 ks
britanium tenká (0,9 mm) 3,2 g 35 ks
britanium tlustá (10-12 mm) 54,5 g 33 ks

 

Mimo to existují i další odražky. Dva zkušební autorské odražky do měkkého kovu před zakalením raznice (cca 7 g), jeden odražek ve zlatě (7,1 g) a dále ražba na střížky grošů Václava IV. (23 ks). V případě tlustých ražeb jak do stříbra, tak do britania bylo ještě navíc od každého provedení vyraženo 5 ks jako náhrady za případné nepovedené ražby. Stříbrné ražby jsou puncované, tlusté na hraně, tenké na rubní straně pod lvem.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ruční ražbu, jsou průměry mincí v rozsahu 27-30 mm. Podobně lze nalézt i odchylky v hmotnostech jednotlivých mincí (u drahých kovů okolo 5 %, u silných cínových až 10 %).

Další podrobnosti k naší pamětní medaili lze nalézt v soupisu pamětních medailí Martina Foukala. V uvedeném katalogu má medaile označení A31/1.

Autorem návrhu i medailí samotných je medailér Petr Soušek. Medaile nesou známý stylizovaný motiv mincíře s pomocníkem při kvečování střížků. Motiv je proveden dle nástěnné malby z konce 15. století v Mincířské kapli v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Spojitost a smysl je zřejmý - před 10 lety, tj. v roce 2008 proběhla první (ustavující) schůze pobočky právě v Kutné Hoře, tedy v místě ražby prvních pražských grošů. Reverz medaile odpovídá reverzu pražských grošů Vladislava II. Jagellonského (a tedy i době vzniku nástěnné malby).

Zájemci si mohli objednat i etui s centrálním motivem, buď pro čtyři nebo pro pět ražeb (čtyři ražby uvedené v tabulce, páté provedení odpovídá ražbě na originální střížek). Etuí bylo vytvořeno celkem 13 kusů.

V rámci oslav byly stříbrnými medailemi (o hmotnosti 3,6 g) obdarováni hosté, kteří přijali pozvání na naši oslavu. Medaile jim byla darována v plastové kapsli s certifikátem.

 

Zkušební autorský odražek.

 

Vlevo nahoře tlustý odražek z britania (cca 57 g), dole pod ním tenký z téhož kovu (cca 3,2 g). Vpravo nahoře je tlustý odražek z ryzího stříbra (cca 35 g), uprostřed tenký z ryzího stříbra (cca 3,6 g). Vpravo dole je ražba na střížku z pravého groše Vaclava IV. (cca 2,7 g).

 

Detail levé části celkového záběru výše.

 

Detail pravé části celkového záběru výše.

 

Etue pro medaile vydané k 10. výročí založení pobočky Pražské groše.

 

Otevřená etue pro medaile vydané k 10. výročí založení pobočky Pražské groše.

 

Detail lícní raznice medaile vydané k 10. výročí založení pobočky Pražské groše.

 

Certifikát se stříbrnou medailí, kterým byli obdarováváni naši hosté.

 

Fotografie a grafika: L. Richtera